U bent hier: nieuws > Hoe belangrijk is het compromis bij de aankoop van onroerend goed?
woensdag 26 november 2014
Wanneer u een woning of appartement koopt of verkoopt, ondertekenen beide partijen een zogenaamd compromis. Maar wat houdt zo'n onderhandse verkoopovereenkomst precies in? En welke rechten en verplichtingen zijn eraan verbonden?
De wet is duidelijk: een compromis geldt als een volwaardige verkoop als het de identiteit van de partijen, de aard en een beschrijving van de woning, de prijs en de datum van de overdracht van eigendom vermeldt en door beide partijen ondertekend is. Met andere woorden, beide partijen verbinden zich op dat moment al definitief.
De zogeheten opschortende voorwaarde biedt kandidaat-kopers wel de mogelijkheid om eerst bij de bank te informeren naar een lening. Wordt die bijvoorbeeld niet toegekend, dan gaat de verkoop niet door. Het eventueel betaalde voorschot (meestal 10% van het totale bedrag) krijgt u enkel terug indien deze clausule van opschortende voorwaarde in het compromis werd opgenomen.
Moet u een notaris inschakelen?
Het compromis is een onderhandse akte waarvoor de tussenkomst van een notaris niet vereist is. Doordat het dezelfde rechtsgeldigheid heeft als de uiteindelijke verkoopakte is een extra controle door een notaris echter geen overbodige luxe. Zo bent u zeker dat het compromis alle nodige elementen bevat.
Heeft u interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak via T 058 51 86 06 of E info@maespromotie.be. Blijf op de hoogte van onze projecten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Maes Promotie
Strandlaan 188
8670 St.-Idesbald
E info@maespromotie.be
T +32 (0)58 51 86 06
F +32 (0)58 52 33 38
GSM +32 (0)475 74 06 65
Schrijf u in op onze nieuwsbrief: